Események

Lezárult a CSO4Co projekt

2015. június 17-én, a horvátországi Goricanban megrendezett találkozóval ért véget a több mint egy éven át tartó „CSO4Co – Civil society organizations for mutual cooperaton (Civil szervezetek a kölcsönös együttműködésért)” projektsorozat.  

A projekt általános célja az EU tagállamok polgárai, civil szervezetei és önkormányzatai közötti kapcsolatok erősítése volt. Specifikus céljai a strukturális együttműködés kialakítása a civil szervezetek és a helyi önkormányzatok között, közös érdekek mentén, valamint az öntudatfejlesztés (különösen a fiatalok körében): politikán, értékeken és programokon keresztül, amit az EU a civil szervezetek számára biztosít. A projekt teljes költségvetése 72.000 euró, 100%-ban az „Európa a polgárokért” programon keresztül az Európai Bizottság által finanszírozva. 

A horvátországi Gorican településnek (vezető partner, a pályázat benyújtója 25 aktív civil szervezete van, melyek az élet különböző területein tevékenykednek: kultúra, ifjúság, sport, egészségügy, katasztrófavédelem, környezetvédelem. Az önkormányzat szorosan együttműködik ezekkel a szervezetekkel, ezzel is javítva a lakosság életkörülményein. Az önkormányzat és a szervezetek azon vannak, hogy növeljék kapacitásukat feladataik végrehajtásánál, akcióknál, amelyekkel támogatják a lakosságot. Különböző kihívásokkal szembesülnek, amelyek hatással vannak tevékenységükre:

– kapcsolatok hiánya más, nem kormányzati szervezetekkel és önkormányzatokkal regionális szinten (különösen európai viszonylatban,

– a tudás és a tapasztalat hiánya az EU-s projektek előkészítésében és az azokban való részvétel terén,

– a lakosságban nem tudatosodott eléggé, mennyire hatnak pozitívan az európai értékek/integrációk életminőségükre, és hogyan járul hozzá a CSZ munkája a közösség fejlődéséhez. 

Projektpartnerek: LAG Mura-Dráva Horvátországból, Ruma városa Szerbiából, Lendva városa Szlovéniából és Tótszentmárton Önkormányzata Magyarországról. A partnerek hasonló problémákkal szembesülnek, mint Gorican település, és szeretnének javítani kapcsolataikon, megosztani legjobb tapasztalataikat más, hasonló európai közösségekkel, így találva megoldást problémáikra.

A projekt 5 háromnapos rendezvényre épült, horvátországi, szlovéniai, szerbiai és magyarországi résztvevőkkel, olyan szervezetekkel, amelyek a kultúra, az egészségügy, az ifjúság és a sport problematikájával foglalkoznak. A megszerzett tudás és tapasztalatok cseréjére konferenciákon, műhelyfoglalkozásokon, bemutatókon, prezentációkon és eszmecseréken került sor.

Témák: a civil társadalom fejlődése és az európai integráció. 

 

Projektesemények: 

1. esemény Horvátországban, Perlakon (Prelog) (2014. március 13-15.):

Alapötlet és eredmények: Az esemény kezdete volt a partnerek és célcsoportok közötti kapcsolat kiépítésében.

 

2. esemény Szerbiában, Ruma városában (2014. május 21-23.):

Alapötlet és eredmények: A projekttevékenységeken keresztül a résztvevők tapasztalatot cseréltek, és új projektötleteket hoztak létre a szociális szolgáltatások terén a rászoruló csoportok megsegítésére.

 

3. esemény Magyarországon, Tótszentmártonban (2014, augusztus 22-24.):

Alapötlet és eredmények: A rendezvényen keresztül a résztvevőknek bemutatásra került, milyen hatással vannak a civil szervezetek tevékenységei a helyi fiatalokra.

 

4. esemény Szlovéniában, Lendván (2015. április 24-26.):

Alapötlet és eredmények: Az eseményt egy, a partnerek közötti labdarúgó torna jelentette. A torna demonstrálni kívánta, hogy az EU értékei mily módon fejlesztik az együttműködést és a közösségek kultúrájának megértését.

 

5., záróesemény Horvátországban, Goricanban (2015. június 15-17.):

Alapötlet és eredmények: Ez az esemény a partnerek számára alkalom volt arra, hogy véglegesítsék az együttműködést, és megbeszéljék a következő projekteket.

 

A CSO4Co projekt záróünnepségével egy időben ünnepélyes keretek között adták át az Európai Unió támogatásával megépült játszóteret, valamint a többfunkciós szolgáltató központtá alakított Faluházat.

A projekt összegzése letölthető angol és horvát nyelven is az alábbi linkekre kattintva:

Information sheet on each event

Information sheet on each event-HR

Europe for Citizens Logo project logo

Válasz küldése

Ezeket a HTML tagokat használhatja

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>