Márton napi mustkeresztelés és libator

Márton Nap – Martinje

November 11-én Márton napján délután Kálmán-hegyen a Vlasics pincénél gyűjtötték össze a másnapi bormustrán szereplő új borokat. Szent Mártonról való megemlékezést követően a nevezett új borok gazdái pincejáráson vettek részt. Útba ejtették a Prémecz és Mihovics pincéket, majd végül a Mihek pincénél vacsorával és nótázással zárult a program.

Másnap a faluház adott otthont az új borok mustrájának. A borok bírálatát Molnár Zoltán, Németh Géza, Simon Zoltán és Smidéliusz Zoltán végezték. A bormustrára 28 borminta érkezett, amelyből 22 volt a fehér, 3 a rosé és 3 a vörös. A 16 termelő közül 4 horvátországi borász 7 bormintát hozott a megmérettetésre. Rajtuk kívül 13 helyi, 2 letenyei és 1 tótszerdahelyi termelő nevezett. A bormustrán 1 bor oklevél, 4 bor bronz, 17 ezüst, 6 pedig aranyérem díjazásban részesült. A Márton Nap Legjobb Újbora címet a Vino Vlasics Borpince Irsa Olivér bora érdemelte ki.

Vasárnap délután fél egykor gyülekeztek a „Szent Márton” Borbarát Egyesület által szervezet Márton Napra érkezett környéki és horvátországi vendégek, közöttük a Letenyei Borhölgyek, a Kaproncai Borbarátok és a Ludbregi „Trsek” Szőlészek és Borászok Egyesületének tagjai. Az egyesület elnökének köszöntőjét követően Smidéliusz Zoltán a bormustra elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a bírálaton tapasztaltakról, majd átadta a borokleveleket. Tótszentmártonban 1996 óta minden évben sor kerül a mustkeresztelés ceremóniájára, amelyet először Nikola Novosel-Miškec és Slavko Balog végzett. Az idén Mladen Medak – Gaga játszotta el a püspök szerepét, majd előadott két dalt a szerzeményei közül nagy sikerrel. A műsor végén a jelenlévők elfogyasztották a borbarátok által főzött pincepörköltet. A bormustra borainak kóstolása után a vendégek meglátogatták a közeli pincéket, majd lassan elcsendesedett a szőlőhegy.