II. Szent Márton Újbor Fesztivál

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület 2019.11.09.-én tartotta meg második alkalommal a Szent Márton Újbor Fesztivált.

A rendezvényre az esőzések miatt a faluházban került sor. A programot a helyi kulturális egyesület nyitotta meg a Sumartonek selo moje című dallal, a település nem hivatalos himnuszával. Vlasics Lajos az egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Mihovics József a falu újonnan megválasztott polgármestere és Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. A beszédeket után a goričani Josip Harmicar „püspök” és ministránsai horvát nyelvű ceremóniával borrá keresztelték a mustot. Ezt követően a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület Kórusa és Tánccsoportja, valamint tamburazenekara muraközi dalokkal és táncokkal szórakoztatta a közönséget.

A borbarát egyesület a fesztiválhoz kapcsolódóan Márton napi bormustrát szervezett, amelyre 23 bormintával neveztek a tótszentmártoni és a tótszentmártonban termelők, valamint az egyesület tagjai. A Kuprivecz József, Kondákor József és Simon Zoltán alkotta zsűri 8 arany, 10 ezüst és 4 bronzérmet osztott ki a nevezettek között. A legjobb fehér újbor díjat Megyeri István Chardonnay bora érdemelte ki. A legjobb rozé újbor díjat a Vino Vlasics Borpince kapta. Mindezeket Vlasics Lajos az egyesület elnöke osztotta meg a közönséggel, majd megkérte Komoróczi Lajost a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagját és Zlatko Borak urat a Szlovéniai Borrend titkárát, hogy a díjakat adják át. Díjátadást követően a Zalagyöngye Táncegyüttes három tánckoreográfiával kápráztatta el a nagyérdemű közönséget, amely vastapssal jutalmazta a produkciót.

A műsor zárásaként Gulyás László és társai magyar nyelven adták elő a mustkeresztelés ceremóniáját. Vacsora alatt és azt követően a Sumartonski Lepi Dečki tamburazenekar húzta a talpalávalót. A rendezvény ideje alatt a bormustrán szerepelt és a vendégek által hozott újborokat lehetett kóstolni. A meghívott partner szervezetek között jelen voltak a Da Bibere Zalai Borlovagrend, a Szlovéniai Borlovagrend Muraközi Asztalának, a szlovéniai Benedikt, a Krizevci Bilikum Szőlészek és Borászok Egyesülete, a Ludbregi Trsek, a Letenyei Szőlő-ésGyümölcstermesztők Egyesületének, a Letenyei Borhölgyek, és a Miklósfai Kertbarátkör képviselői. A Rendezvény társzervezői voltak: Tótszentmárton Községi Önkormányzata, Tótszentmárton Horvát Önkormányzata és a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület. A fesztivált támogatta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

Vlasics Lajos