A „Szent Márton” Borbarát Egyesület 2007. június 20-án alakult 13 fővel.

A tagság jelenlegi létszáma 24 fő. Elnöke Vlasics Lajos, elnökhelyettes Hohl József.
Az elnökség tagjai: Hederics József, Mihovics István, Prémecz Ferenc, Rodek József, Vertarics István.

Az egyesület célja, hogy működésével elősegítse a tótszentmártoni Kálmán-hegy és Nagymező szőlőhegy kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának, hagyományainak megőrzését, valamint a térség idegenforgalmának bővítését és a tótszentmártoni szőlőhegy fejlesztését.

Az egyesület alapszabályában szerepel a horvát nyelv, a horvát népi hagyományok ápolása, a borkultúra terjesztése.

A rövid működés eredményeként jó irányú változás tapasztalható a tagok szőlőművelési, borkezelési és borfogyasztási kultúrájában.

Az egyesület rövid fennállása alatt több sikeres rendezvényt tudhat a háta mögött. 

Tagjai előszeretettel kínálják boraikat a Márton napi vigasságon, illetve egyéb rendezvényeken, valamint pincéikben borkóstolókon.

Több alkalommal szerveznek bormustrát a Kálmán-hegyi és Nagymezei, valamint a becsehelyi hegyen termelő tagtársaiknál.

Tavasszal metszési bemutatókon és borkóstolón vesznek részt. Minden évben megtartják a Vince napi pinceszert, az Orbán napi hegyi pikniket, a Szent Márton napi mustkeresztelőt, valamint a Szent János napi borszentelést.

Évente több szakmai programot szerveznek, biztosítva tagjaiknak, illetve a Tótszentmártoni hegyen termelő szőlősgazdáknak a szakmai fejlődést.

Pályázati támogatással a szőlőhegyen kialakították a Szent Orbán pihenőhelyet, asztalokkal, padokkal, pavilonnal, bográcsoló helyekkel és kemencével.

 

Az egyesület címe:

8865 Tótszentmárton, Szent Márton utca 5.

E-mail: szentmartoniborbarat@gmail.com

Elnök: Vlasics Lajos

Tel.: 30/237-0829

II. Szent Márton Újbor Fesztivál

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület 2019.11.09.-én tartotta meg második alkalommal a Szent Márton Újbor Fesztivált. A rendezvényre az esőzések miatt a faluházban került sor. A programot a helyi kulturális egyesület nyitotta meg a Sumartonek selo moje című dallal, a település nem hivatalos himnuszával. Vlasics Lajos az egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Mihovics József a falu újonnan megválasztott polgármestere és Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. A beszédeket után a goričani Josip Harmicar „püspök” és ministránsai horvát nyelvű ceremóniával borrá keresztelték a mustot. Ezt követően a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület Kórusa és Tánccsoportja, valamint tamburazenekara muraközi dalokkal és táncokkal szórakoztatta a közönséget. A borbarát egyesület a fesztiválhoz kapcsolódóan Márton napi bormustrát szervezett, amelyre 23 bormintával neveztek a tótszentmártoni és a tótszentmártonban termelők, valamint az egyesület tagjai. A Kuprivecz József, Kondákor József és Simon Zoltán alkotta zsűri 8 arany, 10 ezüst és 4 bronzérmet osztott ki a nevezettek között. A legjobb fehér újbor díjat Megyeri István Chardonnay bora érdemelte ki. A legjobb rozé újbor díjat a Vino Vlasics Borpince kapta. Mindezeket Vlasics Lajos az egyesület elnöke osztotta meg a közönséggel, majd megkérte Komoróczi Lajost a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagját és Zlatko Borak urat a Szlovéniai Borrend titkárát, hogy a díjakat adják át. Díjátadást követően a Zalagyöngye Táncegyüttes három tánckoreográfiával kápráztatta el a nagyérdemű közönséget, amely vastapssal jutalmazta a produkciót. A műsor zárásaként Gulyás László és társai magyar nyelven adták elő a mustkeresztelés ceremóniáját. Vacsora alatt és azt követően a Sumartonski Lepi Dečki tamburazenekar húzta a talpalávalót. A rendezvény ideje alatt a bormustrán szerepelt és a vendégek által hozott újborokat lehetett kóstolni. A meghívott partner szervezetek között jelen voltak a Da Bibere Zalai Borlovagrend, a Szlovéniai Borlovagrend Muraközi Asztalának, a szlovéniai Benedikt, a Krizevci Bilikum Szőlészek és Borászok Egyesülete, a Ludbregi Trsek, a Letenyei Szőlő-és Gyümölcstermesztők Egyesületének, a Letenyei Borhölgyek, és a Miklósfai Kertbarátkör képviselői. A Rendezvény társzervezői voltak: Tótszentmárton Községi Önkormányzata, Tótszentmárton Horvát Önkormányzata és a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület. A fesztivált támogatta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.(Vlasics Lajos)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük