Kulturális Egyesület Tótszentmárton

1996. júliusában az akkori horvát önkormányzat kezdeményezésére alakult meg az egyesület. Célként a horvát kultúra, hagyományok megőrzését tűzte maga elé a tagság.

Kezdetben három szekció kezdte meg működését. Tánccsoport, asszony kórus és fúvószenekar alakult.

A kezdeti próbákat hamarosan követték a fellépések, amelyek a településen illetve a környező településeken valósultak meg. Néhány hónap eltelte után már olyan színvonalat értek el a szekciók hogy már horvátországi fellépésekre is vállalkoztak.

Az évek során újabb szekciók alakultak, illetve az asszonykórus a férfiak belépésével vegyes kórussá alakult. A tambura, a színjátszó és az etno szekció tovább színesítette a tevékenységet.

A falu lakosságához viszonyítva országosan is egyedülálló aktív létszámmal működött az egyesület a legjobb időszakában (2010-2015).

Ebben az időszakban gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoport, ifjúsági és felnőtt tambura zenekar, fúvós zenekar, vegyes kórus, színjátszó csoport és etno szekció működött. Az aktív tagok létszáma ebben az időszakban mintegy hetvenöt fő volt.

Néhány alkalommal versenyeken is részt vettek a szekciók ahol szép eredményeket értek el. Ezek közül kiemelkedik a vegyes kórus 2003-ban a Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntőjén elért nívó díja.

Az egyesület szekciói számtalan fellépésen vettek részt Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Bosznia Hercegovinában.

A legjelentősebb rendezvényei Prósza, bor és tambura fesztivál, Muraközi dal elődöntője, Élő Betlehem.

Jelenleg felnőtt tánccsoport, vegyes kórus, színjátszó csoport valamint tambura zenekar működik az egyesületben.