Vincekovo – Vince napi szőlővessző szentelés a tótszentmártoni szőlőhegyen

Hederics József metszés közben

Január 22-én napos-napján tartotta meg a Vince napi ünnepséget a „Szent Márton” Borbarát Egyesület.
A rendezvényre Hederics József Mihek Kálmán-hegyi pincéjénél került sor. Az érkező vendégeket többféle pálinkával, jóféle borokkal és finom falatokkal és tambura zenével várták a házigazdák. Kezdésként a helyi Sumarton KUD Kórusa énekelte el a „Trsek moj zbudi se” (Szőlőtőm ébredj fel) című aktuális dalt. Őket kisérte és a nap folyamán a zenét szolgáltatta a Graba band hodošani tambura zenekar.
A jelenlévőket Vlasics Lajos a rendező egyesület elnöke köszöntötte. Közöttük Josip Drvoderic úrat Gorican plébánosát, Mihovics József helyi polgármestert, Mario Moharic goricani polgármestert, Mladen Conka Donji Kraljevec volt polgármesterét, Simon Zoltánt a Zalai Hegyközségi Tanács elnökét, a letenyei borhölgyeket élükön Somogyi Icával, a Zalai Da Bibere Borrend tagjait Kondákor József ceremóia mester vezetésével, a Letenyei Szőlő -és Gyümölcstermesztők Egyesületének, valamint a Tormaföldei Szent János Egyesület tagjait.
Az elnök a köszöntő mellett szólt a Vince napi termésjósló hagyományokról is. Eszerint „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince, ha esik, csurog kevés lesz a borod”. Az aznapi időjárásból nehéz lett volna messzemenő következtetéseket levonni, mert nem fénylett, de nem is esett.
A pince gazdája horvát hagyomány szerint a szőlőtőről három vesszőt metszett három rüggyel, amelyeket Drvoderic plébános úr megáldotta. A megáldott vesszőket hazaviszik, vízzel teli vázába kerülnek, majd miután kihajtottak, a hajtások állapotából következtetni lehet a jövő évi termésre. A jövő évi bő termés érdekében a tőkék bőségesen meg lettek öntözve borral a házigazda által. A bor kínálattal a közönség sem volt elégedetlen.
A horvát és magyar nyelvű ceremóniát követően – amelyben Gulyás László közreműködött- a társaság a Vlasics Pince teraszán elfogyasztotta a helyi borbarátok által készített pincepörköltet, amelyhez Chardonnay és Rajnai rizling borokat kóstolt. A tambura zenekar itt sem tétlenkedett, boros dalokkal fokozta a jókedvet. A pincejárás következő állomása Megyeri István pincéje volt. A finom Chardonnay, Szürkebarát és Tramini boroktól jókedvre derült csapat a tamburások kíséretében muraközi dalokat énekelt.
A nap végállomása Horváth László nagymezei birtoka volt, ahol kemencében sült csülök mellé fehér, rozé és vörös borokat lehetett kóstolni, amelyek hatására a kitartó társaság együtt énekelt a tamburásokkal.
Elmondhatjuk, hogy Vince napján a szentmártoni szőlőhegyen ünneplők a várható jó termés érdekében csak késő éjjel csendesedtek el.
(Fotó: Mihálics Anna, szöveg: Vlasics Lajos)