Rendelet a kijárási korlátozásról

A MAGYAR KORMÁNY RENDELETE A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL

A kormány március 28-tól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területér április 11-ig. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

⚠️🚌 Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, ezt a tömegközlekedés során is alkalmazni kell!

🏠 A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor! (indokokkal kapcsolatos részletek a hivatalos dokumentumban)

⚠️ Az idősebb emberek csak 9:00 és 12:00 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeken a helyeken NEM tartózkodhatnak.

☕️🍪🍷 Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni TILOS. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

🍎👩‍🔬🥖 Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken 1,5 méteres távolságot kell tartani!

⚽️🚴‍♂️ Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

👮‍♂️❗️A kormány által alkotott rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

❗️A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki a kormányrendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi, szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500.000 forint.

Bővebb információk az alábbi oldalon:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/19f1d27b1584ffb22ff468a3635013b9f1813b5e/megtekintes