Fogadj örökbe szőlősort!

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület tagjai örökbe fogadták a Kálmán-hegyen lévő helyi önkormányzat tulajdonát képező szőlőültetvényt. Az elnökség tagjai a Korona vírusra való tekintettel tisztes három méteres távolságra állva egymástól, – de a szőlőtőkékhez közel – tartottak szemlét. Megállapítást nyert, hogy az ültetvény elhanyagolt állapotban van. A feltehetően karós fejművelésre tervezett szőlőt felverte a gaz. Tavaly júliusban volt metszve és kötözve, jelenleg metszésre vár, majd következhet a gyomirtás és az első permetezés. Az ültetett szőlő fajtája egyelőre ismeretlen. Az egyik fajta nagy valószínűséggel Néró, a másik talán Rozália és Királyleányka.

A szemlén résztvevők döntöttek az elvégzendő feladatokról és azonnal munkához is láttak. A próbametszést követően „ledamilozták” a sorban és sorközökben éktelenkedő gazt.

Másnap délután a megbeszélt időben megjelentek a tagok metszőollóval a kézben. Egy ötlettől vezérelve ki-ki választott magának egy sort amelyet örökbe fogad. Szőlősorok örökbefogadásáról a későbbiekben is lehetőség lesz, hiszen nem lett minden sornak gazdája. Az örökbefogadásnak egyetlen feltétele, hogy az örökbefogadó kivegye a részét a közösben végzendő munkákból. Az ültetvényről térkép készül, amely tartalmazni fogja a szőlő tőkék és az örökbefogadó nevét. Az örökbe fogadó neve a sor elején elhelyezett táblára is feltüntetésre kerül. (Kép és szöveg: Vlasics Lajos)