XIV. Szentmártoni Prósza, Bor és Tambura Fesztivál

Tótszentmártonban, 2022. július 16-án a községi önkormányzat, a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat, a kulturális egyesület, valamint a „Szent Márton” Borbarát Egyesület összefogásával, pályázati támogatással került megrendezésre a XIV. Szentmártoni Prósza, Bor és Tambura Fesztivál.
A korona vírus miatt két év kihagyás után a termelői piac színpadán elsőként Mihovics József polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve a Szentmártoni szőlőhegy -„vakondtúrás”-jelentőségét. A Zala Megyei Közgyűlés részéről Bene Csaba alelnök üdvözölte a fesztivál résztvevőit. Cseresnyés Péter térségünk országgyűlési képviselője a helyi fejlesztések közül kiemelte a termelői piac megvalósítását. Dr. Mladen Andrlić Horvátország Budapesti nagykövete a rendezvény horvát identitásának fontosságáról beszélt, majd megnyitotta a fesztivált.
A kulturális programban elsőként a Százhalombattáról érkezett Battai Muslinca Dalárda bordalokkal szórakoztatta a közönséget. A továbbiakban a Nagykanizsai Fúvószenekar, majd a Pántlika Táncegyüttes műsora következett. A délután folyamán horvátországi kulturális csoportok és tambura zenekarok léptek fel.

A Kocsmazaj együttes után a Sumartonski Lepi Dečki tamburazenekar egy órás zenélése következett, majd Vlado Kalember és a Srebrna krila zenekar foglalta el a színpadot. Fergeteges koncertjük végén -”Hoćemu još” – skandálásával többször is visszatapsolta őket a lelkes közönség.
A fesztiváli bulit a Play Zenekar zárta.

A nap folyamán aludttejes és krumplis prószát lehetett fogyasztani, amelyek készítéséről a Kulturális Egyesület asszonyai és a Kramarics (Zsiga) család gondoskodott.
Az étkezést a Letenyei Zsiráf Étterem biztosította.

A „Szent Márton” Borbarát Egyesület két borházában öt helyi, és két letenyei termelő borait lehetett kóstolni. Az egyik házban a Hederics Pince Zenit, Vegyes fehér, a Mirkó Pince Királyleányka, Olaszrizling és Szürkebarát, a Rodek Pince Szürkebarát, Vegyes fehér, Rozé, a másik házban pedig a Mihovics Pince Zenit, Izabella, Merlot, a Prémecz Pince Vegyes fehér, a Vertarics Pince Szürkebarát, Chardonnay és végül a Vino Vlasics Borpince Irsai Olivér, Chardonnay és Rosé cuvée borait lehetett kóstolni. Szerepelt a kínálatban az egyesület Borverseny 2022 cuvée bora is.
(Fotó és szöveg: Vlasics Lajos)
NKUL-KP-1-2022/1-000652 Támogatás összege: 300.000 Ft